Menu

Estat policial, per Sico Fons

  • Escrit per Sico Fons
Ràtio:  / 5
DolentBo 

L'escriptor valler, Sico FonsOPINIÓ.- No voldria semblar exagerat, però molt sovint pense que vivim en un estat policial, gairebé militaritzat; i ni tan sols ens n'adonem.

Jo, que he tingut l'ocasió de treballar a França —concretament a la zona de la Camarga—, i també, com molts, de viatjar per part d'Europa, crec que puc dir el que acabe d'expressar amb un cert coneixement de causa.

Al principi de treballar-hi no me'n vaig adonar, però a poc a poc, vaig anar tenint la sensació que alguna cosa, allí, no era igual que a València —o si ho voleu, que a Espanya—. Voilà, vaig pensar per fi un dia, ja ho tinc! En tres mesos de faena a Saint-Gilles, prop de Nimes, no he vist pràcticament un sol gendarme. Bé, exagere, de tant en tant, alguns poquets per la carretera, policies locals als pobles; tot i que més aviat semblaven mestres d'escola amb uniforme. I si visitava alguna ciutat gran com Montpeller, Arles o Avinyó, ja en veia més, però no excessivament. És a dir, res de semblant a la realitat a la qual estem acostumats per aquests indrets més meridionals.

Vos convide, si voleu, a fer una prova: agafeu el cotxe, i feu un passeig pel vostre poble o ciutat. Heu d'anar comptant tots els vehicles, guàrdies civils, policies nacionals i municipals que vos trobeu pel camí. Després abandoneu el poble o ciutat i repetiu la mateixa operació fins arribar a alguna altra localitat. Vos promet que vos en sorprendreu. Jo, que per assumptes de faena, vaig amb una certa assiduïtat des del meu poble, Tavernes, a Carlet o Montroi puc assegurar que comptant, comptant, sempre acabe descomptant-me. Si travesse tot Tavernes de cap a cap, dos o tres vehicles de la Guàrdia Civil, segur que seran visualitzats pels meus tafaners ulls; i de policies locals —o guàrdies municipals, que deien més, abans—, el nombre pot oscil·lar entre un cotxe o dos i cinc o sis individus. Ja per la carretera, acostant-te a Alzira, te'n trobaràs per tot arreu. Guàrdies civils, policies locals, nacionals; amb cotxes patrulla, amb moto, a peu... I res d'innocents mestres d'escola; amb una cara mala hòstia com si els fera mal el queixal de l'enteniment!

I així, pràcticament igual, durant tot el trajecte. I si vas cap a Gandia o cap a Sueca, el mateix. Caram, ja sé que no deu ser igual durant totes les hores del dia, però és que a voltes tinc la sensació que si alces una pedra, t'ixen immediatament dos o tres picoletos i picoletes, armats fins al bigot (o el pingo) i amb el seu corresponent jupetí de color groc. A ver usted, caballero; documentación.

Sí, ja sé que en teoria estan, diuen, per a protegir-nos, però no sé, no sé, jo a vegades tinc els meus dubtes.

I és que continue pensant que tot aquest excés (al meu parer) d'agents de la llei és, en part, una herència del franquisme; perquè al capdavall, la monarquia borbònica és fins a cert punt, una evolució modernitzada de l'anterior règim.

Ignore la proporció de nombre que hi ha de forces de seguretat entre l'Estat espanyol i la resta d'Europa, però crec que ací els guanyem per golejada.
I quan els pega per fer controls de carreteres o bars i pubs, un poble sencer pot quedar literalment assetjat, aïllat i aterrit durant hores. Això va passar, per exemple, la setmana passada a Tavernes. Estat d'excepció! Carreteres tallades per les entrades de l'est i l'oest i pels caminals.

Només em vénen al cap uns quants països que a hores d'ara deuen tenir més homes armats solts pel carrer; a saber, Ucraïna, Veneçuela i Síria. Però clar, la situació política i social d'aquells llocs, no és la mateixa que la d'ací; repressió, crisi política, crisi econòmica... No és la mateixa? O tal volta sí? Els dubtes em tornen a rosegar els budellets, glup!

• Per Sico Fons

 

Deixa'ns el teu comentari!!

Atenció, comentaris Facebook!!!

Per a fer comentaris en LVDLV, és necessari que tingues activat el teu compte de Facebook en el mateix navegador en què estàs veient el nostre web ara mateix (no app). Si després de registrar-te en Facebook des dels comentaris de la nostra pàgina, veus que no s'ha activat l'opció de comentar, recarrega aquesta mateixa pàgina i et funcionarà.