Menu
Publicitat.-

Entrevistem a Maria Salut Martí, Fallera Major de la Passeig 2013

  • Escrit per Alba Estornell Gascón

Maria Salut Martí, Fallera Major Falla Passeig 2013FALLES 2013.- Aquesta és l'entrevista que li hem fet a Maria Salut Martí i Magraner, Fallera Major de la Falla Passeig per al present 2013. Abans de tot, li donem ll'enhorabona per aquest càrrec que segur que portaràs amb molt d'orgull, i ho farà d'allò més bé. 

 1.- Ja has sigut exaltada Fallera Major de la Falla Passeig del 2013. Com et sents en veure que ja comença el teu any?

— La veritat és que sent una barreja de sentiments, nervis perquè vols que tot isca bé, por per arribar a tot de la millor manera, terror a què ploga, però sobretot molta il·lusió de gaudir cada moment, que no se'm passe res per alt. Ara ja es pot dir que estem en falles, el comptador està en marxa i no tinc ni ganes de dormir, no vull perdre'm res!

2.- Des de quan estàs al món de les falles?

— Tenia dos anys. Jo no ho recorde, però el meu pare conta que vaig veure plantar la falla, era el primer any de falla, i li vaig dir: "papa, vull ser fallera". I així va començar, la família al complet, tots vestits de fallers... He sigut fallera des d'aleshores, vivint-ho amb més o menys intensitat segons la disponibilitat de temps.

3.- Qui et va introduir a la festa fallera?

— Es podria dir que els meus pares em van apuntar a la falla i m'han acompanyat sempre a tot, però no viuen aquesta festa amb el mateix sentiment que jo. Almenys fins aquest any. Així que, realment el motor faller en ma casa és la meua iaia Carmencita, l'encarregada de vestits, monyos, disfresses.

4.- Quin moment va ser el més emotiu per a tu la nit de la teua presentació?

— Uf, quin moment no ho va ser? Va ser una nit màgica en tots els sentits! Tal volta, el moment de pujar a l'escenari com a Fallera Major. Per fi es feia realitat, ja no era un somni. O el moment de la sorpresa de ma mare, instants abans de pujar, i com no, tenir de mantenidors, una de les meues millors amigues des de menuda, Clara, i al meu Vicent.

5.- Quan vas decidir presentar-te a Fallera Major de la falla Passeig?

— Ho desitjava des de ben menuda, però no havia pogut ser, i em vaig dir, ara o mai. És el moment.

6.- Quin és l'acte faller que més t'agrada?

— No sabria quin triar, m'agraden tots. Però si n'he de triar un, es l'Ofrena de Flors a la Mare de Déu, acompanyada, clar, de la cercavila corresponent.

7.- Si estigués a les teues mans, canviaries alguna cosa de les falles?

— Les falles van canviant, i al meu parèixer tendeixen a millorar. Hi ha més bona relació entre falles i això crec que fa la festa, si cap, més gran. Ara vénen moments complicats, que si pujades d´IVA, reglaments més estrictes respecte a casals i coets, polèmiques amb la data de Sant Josep... És una llàstima que cada dia siguen les coses més complicades per al món faller, però sempre es troba una bona solució per a eixir endavant. I són la germanor entre falles i les ganes de fer coses el que ho fa possible.

8.- Quin és el teu desig per a aquestes falles?

— Que gaudim tots de cada acte, cada moment de les falles, i que no ploga!

9.- Què signifiquen per a tu les falles?

— Les falles per a mi són un sentiment de vegades difícil d'explicar. És curiós veure com a poc a poc València al complet es transforma, s'ompli de llum, de monuments, de música i de gent. Em fascina el clam impacient de la gent abans de començar la "mascletà", i què dir de l'aroma dels coets! Quin goig més gran veure totes les falleres desfilant vestides amb anys d'història valenciana!. Les falles no són sols una festa, són la nostra festa, una festa gran, és la festa de tots els valencians. Signifiquen tradició, però també modernitat, signifiquen cultura i festa, sorpresa i decepció, treball i esforç però també goig. Hi ha alguna festa més completa? Per a mi, no n'hi ha cap millor.

10.- Maria Salut, per a finalitzar vols fer algun agraïment en especial?

— Aquest any tinc molt que agrair, i ho hauria de fer de forma individual, però necessitaria massa fulls per fer-ho de la forma com cal. Però si ho he de sintetitzar, començaré per la meua Comissió, que amb molt d'esforç fa que any rere any torne la il·lusió al passeig, sent tot un orgull per a mi representar-los. I sobretot a la gent que sempre està al meu costat i de nou és així, els meus amics, la meua família i Vicent. 


VÍDEO DE L'ACTE DE LA SEUA EXALTACIÓ.- 

 

Deixa'ns el teu comentari!!