Menu
Publicitat.-

El poeta mallorquí, Jaume C. Pons Alorda, reobrirà amb un recital les portes del Molí Vell de Tavernes

  • Escrit per Raül Gil

El poeta mallorquí Jaume C. Pons AlordaENTREVISTA.- Serà el diumenge 10 de febrer, a les 12:33 hores, finalitzada ja la rehabilitació amb diners públics que l'ha salvat de l'enderrocament, quan el Molí Vell –joia de l'arquitectura rural valenciana–, situat al camí del Pla, a 1'5 km de Tavernes, tornarà a obrir les seues portes, després d'unes quantes dècades d'estat ruïnós, per tal d'acollir un recital de poesia de la mà del mallorquí Jaume C. Pons Alorda (Caimari, 1984), acompanyant altres tres poetes del País Valencià i Catalunya; Anna Gual, Rubén Luzón i Pau Sif.

Nosaltres, en assabentar-nos, no ens ho pensàrem dues vegades i contactàrem amb Jaume (qui està fent una gira de recitals per Catalunya i País Valencià) a fi de fer-li una entrevista i esbrinar, de primera mà, de què anava tot açò. I ací la teniu en primícia i exclusiva per a La Veu de la Valldigna.

• Poesia del segle XXI. Què significa ser poeta en aquest temps? És possible dir coses noves encara, en llenguatge poètic?

— Tot és sempre nou i neix a cada moment, a cada instant, per això és supernecessari que així la poesia ho demostri, i és que la poesia és una arma preciosa per investigar, aprendre i gaudir. La poesia és tot i tot és poesia, i així ho propagarem a través dels recitals, com ja feien els trobadors: de viva veu, amb entusiasme i alegria. I això, en temps de misèria, és més imprescindible que mai.

• Qui ets tu? Què pretens dir-nos, contar-nos o mostrar-nos?

— Jo sols sóc un més dins aquest esquadró poètic de poetes actuals, i com a tals volem fer-vos entrar dins aquesta festa que són els versos, volem que gaudiu, que flipeu, que rigueu i que ploreu, volem que patiu i que visqueu, que celebreu. Volem fer-vos passar un dels millors moments de la vostra vida a través de les paraules.

• Et consideres essencialment un poeta, un escriptor, un artista... o què?

— Jo sóc un ésser humà qualsevol. Ni millor ni pitjor. Simplement diferent. I, per tant, únic. Però sé que cal viure amb passió, amor i furor, i que ho hem de compartir amb els que més estimem. Per a mi la poesia és una exaltació, un regal que vull fer a la gent que m'envolta, perquè crec en la generositat humana i perquè crec en els fervors.

• Llegim que ets llicenciat en Filologia Anglesa. Què significa per a tu aquesta cultura? Ha influït molt en la teua escriptura?

— Totes les cultures m'interessen perquè cadascuna aporta valors i misticismes i coneixements. Cada cultura és una peça més dins del gran trencaclosques del món, i per això m'encanta aprendre cada dia coses noves. De la llengua i cultura angleses admiro la capacitat de canvi i d'aglutinació permanent, aquesta immensa capacitat d'adaptació i de superació constant, quelcom que intento traslladar al meu dia a dia i a qualsevol altra cultura i llengua.

• També veiem que has tingut recentment una experiència cinematogràfica a Romania. Ens en pots parlar?

— Vaig estar amb el director Albert Serra i el seu equip per la filmació de la seva nova pel·lícula, que s'estrenarà molt aviat, i que parla sobre l'encontre entre Dràcula i Casanova en un ambient delirant, màgic i tel·lúric. Vaig escriure, durant totes aquelles setmanes, un dietari de rodatge que es publicarà l'any que ve i sé cert que a la gent li encantarà perquè és molt ferotge.

• I ara passem a l'assumpte principal que ens ha dut a fer-te aquesta entrevista. Tu i la catalana Anna Gual esteu fent una gira de recitals de poesia que vos portarà aquest diumenge 10 de febrer (a les 12h33) a fer-ne un al Molí Vell de la Vall. Per a açò comptareu també amb l'ajut o presència dels valencians Rubén Luzón i Pau Sif. Ens en pots parlar? Què significa tot açò? Perdona'ns la sorpresa, però els habitants d'aquestes terres —tot i que semble estrany— no estem avesats a aquestes líriques aventures.

— Per a Anna Gual, una de les millors poetes catalanes d'ara, i per a mi la poesia és un fet vital essencial, un dels tresors de la nostra existència, i per això el volem compartir amb la resta de persones. I precisament volem venir a Tavernes de la Valldigna (i a València i a Gandia i a 16 ciutats més), perquè volem acostar la poesia a la gent, dur-la a llocs on costa més arribar. Perquè recitar on fem sempre ja està fet i nosaltres necessitem desafiaments, volem viure una aventura poètica com una gira musical al més pur estil grup de rock o folk, un tour on volem que ens acompanyin les persones que més estimem: la dissenyadora Lara Costafreda (que ha fet un pòster preciosíssim), els músics Dídac Rocher, Anaïs Vila i Carla López, o els fantàstics poetes Rubén Luzón, Pau Sif i Francesc Bononad. Éssers que admirem i que estimem i que ens milloren la vida.

• Per cert, veiem que sou poetes catalans, balears i valencians. El fet que, en certa manera, hi esteu representats escriptors dels tres principals territoris històrics de la nostra llengua, és un fet buscat i representatiu o una simple casualitat?

— Evidentment, perquè com més serem més riurem, i perquè volem fer pinya, volem fer país, volem fer conxorxa. Ara més que mai. És sumant esforços com s'aconsegueixen grans fites, i nosaltres sabem que les fronteres, amb les noves tecnologies, són morals i no reals. Perquè formem part d'una gran cultura, d'un gran territori i d'una gran essència que ens uneix i agermana. Ben igual que ens encanta recitar amb poetes croats i serbis i italians i mundials: perquè són les passions com la poesia les que ens han d'unir. I tant que sí!

• I ja per a finalitzar la petita tongada de preguntes, ens podries parlar de l'esdevenidor més proper. Quins són els teus —o vostres— projectes futurs?

— Estaré encantat de comentar-t'ho! Sabem cert que el 2013 serà un gran any. Anna Gual publicarà el seu proper llibre de poemes, L'ésser solar, i jo trauré el dietari de rodatge de la pel·li d'Albert Serra i un nou poemari, Cala foc als ossos, i també acabaré de traduir la poesia completa de Walt Whitman. Actualment també treballant en una plataforma de gestió cultural de gran abast anomenat Blowing Buffalo (www.blowingbuffalo.com), amb el qual ja tenim uns quants projectes engegats amb moltíssima il·lusió. I després estar oberts a totes les precioses sorpreses que ens esperen.

Deixa'ns el teu comentari!!

Atenció, comentaris Facebook!!!

Per a fer comentaris en LVDLV, és necessari que tingues activat el teu compte de Facebook en el mateix navegador en què estàs veient el nostre web ara mateix (no app). Si després de registrar-te en Facebook des dels comentaris de la nostra pàgina, veus que no s'ha activat l'opció de comentar, recarrega aquesta mateixa pàgina i et funcionarà.