Menu
Publicitat.-

Núria Palma: "Les noves tecnologies han canviat la manera de buscar treball"

  • Escrit per Leila Escrihuela Lena

Nuria PalmaVALLERS AMB INICIATIVA.- Atur, un terme protagonista en la vida de milions de persones que es troben en aquesta situació. Entre els afectats trobem tot tipus de persones, homes, dones, adults, joves... que cada dia els resulta més difícil fer-se un lloc al mercat laboral.

El dels joves és un dels sectors més afectats per la desocupació: dels més de 6 milions de parats comptabilitzats en Espanya en acabar març, el 15'5% són joves menors de 25 anys, situant-se la seua taxa d'atur en un 57'2%. Entre aquests, uns decideixen començar a estudiar una carrera, o en alguns casos una segona o tercera carrera, altres aprendre idiomes i un altre grup es disposa a buscar siga com siga una faena.

A còpia de currículums, els joves i no tan joves omplin les empreses de papers on consten els seus estudis, mèrits i experiència. Però inclús el currículum es modernitza. En els últims anys la manera de sol·licitar un lloc de treball ha canviat, parlem del vídeo currículum, un vídeo on el sol·licitant presenta tot allò que consta al currículum clàssic, però amb imatge i so, que després pengen en Internet per donar-se a conèixer.

Ja són moltes les persones que opten per aquest innovador currículum. L'últim cas que hem vist fou el d'un jove llicenciat en periodisme i aturat que, després de cantar el seu currículum al metro i penjar-lo en Internet, va ser contractat per la cadena de televisió La Sexta.

A Tavernes trobem Núria Palma Bononad, llicenciada en periodisme per la Universitat CEU Cardenal Herrera, molta experiència en l'àmbit dels mitjans de comunicació, 24 anys i aturada, va decidir gravar un vídeo currículum i penjar-lo en Internet (http://www.youtube.com/watch?v=pyxZ3qUyPSk). En els 5 minuts que dura el vídeo, la vallera exposa la seua trajectòria professional amb l'esperança que arribe a alguna empresa disposada a contractar-la.

Núria ens ha dedicat uns minuts per tal de conèixer millor el propòsit del seu vídeo currículum a la vegada que, des del seu punt de vista, sabrem com veu la situació laboral actual.

P: Sobretot, Núria, gràcies per oferir-nos aquests minuts. El primer que volem saber és com i per què surt la idea de fer un vídeo-currículum i penjar-lo en Internet?
— La meua idea era (i és) oferir un "plus" al Currículum Vitae, al de paper. Una professió com la de periodista requereix, en gran mesura, el format audiovisual. Per posar-te un exemple, al CV consta que he treballat com a reportera, locutora o redactora, però de poc els serveix als directius d'empreses o mitjans de comunicació, ja que no podrien veure el meu perfil ni tampoc podrien tindre l'oportunitat de plantejar-se si m'adapte o no a les seues necessitats professionals. Un perfil és fa latent al Vídeo Currículum i mostra els valors que vols transmetre. En el meu cas, professionalitat, elegància i experiència.

P: Vídeo que per cert ja ha rebut més de 200 visites. Has rebut alguna oferta de treball o alguna empresa s'ha posat en contacte amb tu?
— S'han posat en contacte amb mi dos empreses recent nascudes, que es dediquen a la difusió de vídeos professionals, demanant-me permís per publicar el meu Vídeo Currículum. Però res de cap oferta de treball.

P: Fa poc es va poder veure un vídeo currículum d'un xic periodista –Enzo Vizcaíno- que cantava el seu currículum al metro i poc després va ser contractat per La Sexta. Per què creus que la cadena de televisió ha decidit contractar aquest xic en lloc d'escollir entre els currículums que acumulen a les taules?
— Molt fàcil, Leila. Es tracta d'un Vídeo Currículum que a la gent, en línies generals, li agrada. És dinàmic i crida l'atenció. Per rebre tantes visites, tant a Internet com a xarxes socials, el vídeo es difon de manera que a poc a poc va posicionant-se en els primers llocs de recerca. El meu cas és ben diferent, ja que no es tracta d'un vídeo currículum el públic objectiu del qual són les persones de a peu. Va dirigit a empresaris, sobretot. Per tant, no puc rebre tanta quantitat de visites i la via per a difondre'l és un poc complicada. Arribats a este punt, sols compta la sort i que algun directiu li arribe per correu electrònic el meu vídeo o que el veja per casualitat.

P: Amb 24 anys que tens, la teua experiència professional com a periodista ja compta amb cadenes com Canal 9, la Ser, TV3, Intereconomia... Creus que si acabares ara la carrera tindries les mateixes oportunitats?
— En els temps que corren està tot massa complicat per aconseguir treball de periodista. És molt frustrant i decebedor si mires cap enrere i t'adones de la quantitat d'esforç i sacrifici que has fet per arribar a res. En altres paraules, a ser una aturada més. Supose que tant jo com qualsevol persona llicenciada haguera tingut més oportunitats laborals abans de la crisi, per descomptat.

P: Des del punt de vista d'una xica que ha cursat una carrera universitària i ja té experiència professional, com penses que ha canviat el panorama a l'hora de buscar faena abans de la crisi i ara?
— Les noves tecnologies han canviat la manera de buscar treball i faig especial èmfasi en les xarxes socials. Abans deixaves un treball i, per contactes o perquè eres bo en la teua professió, ja tenies un altre al dia següent. Sé que paresc un poc pessimista, però de tots els contactes que he anat fent al llarg de la carrera, gràcies a les pràctiques formatives (i tinc, de fet, una agenda telefònica amb tots el números i e-mails) no han aconseguit tirar-me una maneta. La cosa està mal.

P: Actualment se li està donant molta importància al fet d'estudiar idiomes. Comparteixes la idea que és fonamental dominar, almenys, un idioma estranger?
— Clar que sí! Per descomptat que són necessaris els idiomes, ja siga en crisis o no crisis. Crec que s'hauria de potenciar molt més l'ensenyament d'idiomes i que l'anglés es convertira en una segona llengua, al mateix nivell que el castellà.

P: T'agradaria la idea de viatjar a l'estranger per a treballar?
— Sí. No tindria cap inconvenient a treballar a l'estranger. Seria una experiència que em canviaria la vida.

P: I per finalitzar, quina diries que és l'actitud que ha de tenir una persona davant aquesta situació d'atur?
— Crec que sóc la persona menys indicada per contestar esta pregunta perquè la meua actitud no és del tot motivadora. Crec que s'ha de seguir endavant d'alguna manera, però es inevitable sentir-te defraudada. No obstant, sempre hi ha una "válvula de escape" personalitzada per a cadascú. El que passa és que u mateix s'ha d'intentar conèixer i baremar diverses possibilitats de futur.

Per Leila Escrihuela Lena


EL VÍDEO.-


 

Deixa'ns el teu comentari!!

Atenció, comentaris Facebook!!!

Per a fer comentaris en LVDLV, és necessari que tingues activat el teu compte de Facebook en el mateix navegador en què estàs veient el nostre web ara mateix (no app). Si després de registrar-te en Facebook des dels comentaris de la nostra pàgina, veus que no s'ha activat l'opció de comentar, recarrega aquesta mateixa pàgina i et funcionarà.