Menu
Publicitat.-

Tavernes celebra el centenari del nomenament com a ciutat

  • Escrit per LVDLV

Foto homenatge JosefaSOCIETAT.- L’acte va començar amb un homenatge a Josefa Peiró Bononat, una veïna de Tavernes que el mes de novembre passat va complir 100 anys.

L’Ajuntament de Tavernes de la Valldigna va commemorar ahir de vesprada la declaració de ciutat per part del rei Alfons XIII el dia 21 de desembre de 1916. Per a celebrar esta data històrica es va organitzar un acte que obrí oficialment la celebració del centenari.

Dins de la programació d’ahir, es va retre homenatge a Josefa Peiró Bononat, una veïna de Tavernes que el mes de novembre passat va complir 100 anys. L’alcalde de Tavernes, Jordi Juan, regidors de la corporació i veïns de Tavernes acudiren a sa casa, acompanyats pel grup l'Ajunt de la Bóta i l’Associació Escola Dolçaina i Tabalet La Valldigna, per a felicitar-la.

En acabant, es va fer l’acte institucional en el saló de plens, al qual assistiren la diputada de Turisme de la Diputació de València, Pilar Moncho, l’exalcalde Manolo Vidal i representants d’associacions locals.

L’alcalde Jordi Juan va obrir l’acte convidant tots els ciutadans a participar i ser protagonistes del centenari. A més, va assenyalar que “hem d’estar orgullosos del poble que som, un gran poble amb un gran potencial. No és casual que els primers neandertals triaren Tavernes per a instal·lar-se ni tampoc que els monjos cistercencs es decantaren per la Valldigna. Això significa que estem en un entorn privilegiat”.

La cronista oficial de Tavernes, Encarna Sansaloni, va llegir l’acta de nomenament de ciutat de 1916: “Queriendo dar una prueba de Mi Real aprecio a la Villa de Tabernes de Valldigna, Provincia de Valencia, por su creciente desarrollo de su agricultura, industria y comercio y su constante adhesión a la Monarquía; vengo a concederle el título de Ciudad”. A més, va retratar el Tavernes de 1916, fent una crònica dels 100 anys i recordant alguns fets històrics, com el primer dia de 1917 en què s’adornaren els edificis i balcons, i es va fer una processó cívica per a celebrar el nomenament.

La plaça Major va ser l’escenari d’una festa en què actuaren el Grup de Balls Populars La Vall de Tavernes, el cor de l’Escola d'Adults Bolomor, la Coral Marinyén, el cor Quinzedemarç i el grup l'Ajunt de la Bóta. També hi participaren altres entitats locals com l’Associació d’Ames de Casa Tyrius, l’Associació de Veïns La Valldigna, la Federació de Falles Junta Local Fallera i l’Associació de Cuidadors i Dependents (ACUDE).

Al llarg de l’any es programaran una sèrie d’actes en què es pretén comptar amb la implicació dels ciutadans i del teixit associatiu de Tavernes. El compositor Omar Sala prepara un musical a partir del text autobiogràfic “De mi patria”, del llibre La Travesía, de José Bennàcer, fill predilecte de Tavernes. A més, es publicarà el manuscrit de Joaquim Verdú Ferrer, que va ser cronista honorari de la ciutat, i es faran exposicions fotogràfiques, xarrades, reconeixements a veïns destacats i una fira gastronòmica, entre altres activitats.

Deixa'ns el teu comentari!!

Atenció, comentaris Facebook!!!

Per a fer comentaris en LVDLV, és necessari que tingues activat el teu compte de Facebook en el mateix navegador en què estàs veient el nostre web ara mateix (no app). Si després de registrar-te en Facebook des dels comentaris de la nostra pàgina, veus que no s'ha activat l'opció de comentar, recarrega aquesta mateixa pàgina i et funcionarà.